Hirvikärpäset ja laiskuuteni ovat rajoittaneet sienestämistäni tänä syksynä, mutta olen silti tehnyt satunnaisia sienihavaintoja koko kasvukauden ajalta. Taloyhtiömme pensaiden alustat on katettu kuorikkeella, joka osoittautui huhtasienten piilopaikaksi. Keräsin kaikki raikkaimmat yksilöt, leivoin ne voitaikinan sisään ja söin piiraat naapureiden kanssa. Toivottavasti saamme satoa taas seuraavana kesänä.

968533.jpg
Kuvasta näkyy, kuinka kartiohuhtasienen (Morchella elata) itiöemä on kasvanut kohdasta, jossa pohjamaa on paljastunut kuorikkeen alta.

Eräällä metsäretkellä tyttäremme kiinnostui pikkuruisista sienistä. Miniatyyrisienet kuuluvat usein hobittimaisesti nimettyihin ryhmiin kuten nahikkaat, juurekkaat, hiipot, laholakit ja nääpikät...

968555.jpg
Tästä kuvasta on vaikea tehdä määritystä, mutta olisikohan tämä sieni joku Marasmius... Niitä kasvaa pudonneilla kävyillä, neulasilla yms.

Pensaidenaluskuorikkeemme houkutteli myös limasienen (joka ei siis ole varsinainen sieni vaan alkueliö) limakkoa, jonka valokuvasin itiöpesäkkeiden muodostumisvaiheessa naapurin kukkapenkin reunalla.

968580.jpg
Uskallan väittää, että tämä limakko on Trichia decipiens. Tästä nämä pesäkkeet vielä kuivuvat ja tummuvat, kunnes itiöt kypsyvät.

Minulla on Bo Nylenin Svampar i Norden och Europa kirja, jossa on 1426 lajia sekä hyvät kuvat melkein kaikista kuvatuista lajeista. Luonnollisesti kirja motivoi kertaamaan ruotsiakin!